Ο Συνεταιρισμός Συν Άλλοις, η Terra Verde και το Στέκι Μεταναστών στα Χανιά στηρίζουν την Κιβωτό της Γάζας

Καθώς πλησιάζει η στιγμή που η Κιβωτός της Γάζας θα σαλπάρει  φορτωμένη με παλαιστινιακά προϊόντα, από το λιμάνι της Γάζας προς τον κόσμο που τα έχει ήδη παραγγείλει, κλείνει και η προθεσμία για τις παραγγελίες των προϊόντων από τους παραγωγούς της Γάζας.
Στην Ελλάδα, το εγχείρημα στήριξαν με τις αγορές προϊόντων εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Κρήτη, οι οποίοι παρήγγειλαν παλαιστινιακά προϊόντα στηρίζοντας τους Παλαιστίνιους παραγωγούς.

Την εισαγωγή των παλαιστινιακών προϊόντων από τη Γάζα ανέλαβε ο  Συνεταιρισμός «Συν Άλλοις»,  (Νηλέως 35, 118 51, Θησείο). Τα προϊόντα που αγοράστηκαν είναι τρόφιμα και συγκεκριμένα Dugga, Za'atar, Debes, Makhtom, Ajwa, αξίας  752 ευρώ. 

Για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην ειαγωγή των προϊόντων από τους Παλαιστίνιους παραγωγούς τα μέλη του Συνεταιρισμού Συν Άλλοις δήλωσαν τα εξής:

"Ανταποκριθήκαμε με χαρά στην πρόταση που δεχθήκαμε από την Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, ώστε να μεσολαβήσουμε για να έρθουν και στην Ελλάδα τα προϊόντα που θα μεταφέρει η Κιβωτός της Γάζας. Θέλουμε να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους συνεταιρισμούς των παραγωγών της Γάζας, οι οποίοι δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους λόγω της ιδιότυπης κατάστασης αποκλεισμού που εφαρμόζει το κράτος του Ισραήλ. Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες συλλογικής και αλληλέγγυας οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με όρους δημοκρατίας και ισότητας των μελών (ανεξαρτήτως φύλου και θρησκείας), πρέπει να στηριχθεί από όλους όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στην ειρήνη αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτή την πολύπαθη περιοχή. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της Κιβωτού της Γάζας έχει μικρή και κυρίως συμβολική διάσταση, αλλά τη στηρίζουμε γιατί μπορεί να συμβάλλει στην άρση του κοινωνικού και οικονομικού απαρντχάιντ που έχει επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ."

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη του εγχειρήματος από το κατάστημα Εναλλακτικού-Αλληλέγγυου Εμπορίου Terra Verde  αλλά και από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών στα Χανιά.

Εξαιτίας του παράνομου αποκλεισμού, που το Ισραήλ έχει επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας από το 2001 και πιο εντατικά από το 2007, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα εμπορικών συναλλαγών της Γάζας με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα αναγκαία αγαθά επιτρέπεται να περάσουν στη Γάζα μόνο από ένα πέρασμα το οποίο ελέγχει αποκλειστικά και μόνο το Ισραήλ, το αεροδρόμιο  δεν λειτουργεί ενώ το λιμάνι της Γάζας είναι το μοναδικό λιμάνι στη Μεσόγειο στο οποίο απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα αλλά και η αλιεία έξω από το όριο των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Το αποτέλεσμα είναι   η κοινωνία της Γάζας  να έχει μετατραπεί σε μια κοινωνία οικονομικά εξαρτώμενη από την βοήθεια των ΗΕ,κατά το 80%.

Στόχος του εγχειρήματος της Κιβωτού της Γάζας είναι να σπάσει ο παράνομος και απάνθρωπος αποκλεισμός που σταδιακά μετατρέπει τη Λωρίδα της Γάζας σε ένα μη βιώσιμο τόπο και να μπορούν οι κάτοικοι της Γάζας να μετακινούνται και να συναλλάσσονται ελεύθερα με όλο τον υπόλοιπο κόσμο όπως δικαιούται κάθε άνθρωπος αυτού του πλανήτη να κάνει.

Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ευχαριστεί τον Συνεταιρισμό  Συν Άλλοις,  την Terra Verde, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών (Χανίων) αλλά και όλους /ες που στήριξαν τους Παλαιστίνιους παραγωγούς της Γάζας παραγγέλνοντας τα προϊόντα που  θα μεταφέρει η Κιβωτός  από την αποκλεισμένη Γάζα προς τα λιμάνια προορισμού της στη Δύση.

Πηγή:http://tinyurl.com/l9uvw2l