Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη

Τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω πανδημίας, οι Ζαπατίστας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν ένα Ταξίδι για τη Ζωή με στόχο να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να φτάσουν στην Ευρώπη. 7 έχουν ήδη φτάσει στο Βίγκο της Γαλικίας με τη La Montagna, το πλοίο-Βουνό που τους ταξίδεψε 8 εβδομάδες στον ωκεανό, και οι υπόλοιποι αναμένεται να φτάσουν αεροπορικώς.

 

Η χρονική στιγμή που διάλεξαν δεν είναι τυχαία καθώς δύο ιστορικά γεγονότα κλείνουν τον κύκλο τους φέτος:

Το 2001, δηλαδή πριν από 20 χρόνια, οι Ζαπατίστας μαζί με το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και πολλούς άλλους ξεκίνησαν για την Πορεία του Χρώματος της Γης, την Πορεία της Αξιοπρέπειας, διεκδικώντας έναν τόπο για εκείνους και τις οικογένειές τους από ένα έθνος που τους αγνοεί.

 

Φέτος όμως συμπληρώνονται και 500 χρόνια από τότε που ο Hernán Cortés και οι άντρες του κατέκτησαν το Μεξικό και κατστρεψαν την Τενοτσιτλάν, πρωτεύουσα των Ασδέκων.

 

Οι σύντροφοι Ζαπατίστας τιμώντας αυτή την επέτειο με τον απαράμιλλο τρόπο τους αποφάσισαν να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία από το Μεξικό στην Ευρώπη και να κατακτήσουν τον δυτικό κόσμο με την επαναστατική μέθοδο της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.

Έτσι η δική τους "κατάκτηση" στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα της ύπαρξης ενός άλλου κόσμου και εμπνέει έναν άλλο δρόμο που ο καπιταλισμός είναι περιτός, που οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη, που υπάρχει αυτονομία, αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, που το εθνικό

σύστημα παιδείας και το σύστημα υγείας είναι σε όλους προσβάσιμο. Πράγματα δηλαδή επίκαιρα, πράγματα διαχρονικά.

 

Οι Ζαπατίστας θα επισκεφθούν 29 χώρες-τόπους της Ευρώπης από όπου έχουν δεχτεί πρόσκληση για συναντήσεις με συλλογικότητες, αγώνες και αντιστάσεις. Θα κάνουν ένα πέρασμα και από την Ελλάδα.